فهرست مطالب

پژوهش و فناوری محیط زیست - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی رحیمی پور شیخانی نژاد، حبیب محمودی چناری، سیده فاطمه امامی، فرزانه نصیری جان آقا صفحات 1-12

    اجرای طرح هادی روستایی جهت تامین عادلانه امکانات از طریق تحول کالبدی- فیزیکی روستا، ایجاد تسهیلات اجتماعی- تولیدی، تامین خدمات عمومی و بهبود مسکن روستاییان بوده است. اثرات این طرح‌ها محدود به تغییراتی در بافت کالبدی بوده و در اجرای آن به عامل اقتصادی کمتر توجه شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش طرح-های هادی در تحولات توسعه کالبدی و هویت بخشی به فضای زیستی از منظر ساکنین روستایی می‌باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر رویکرد توصیفی- تحلیلی است که با نمونه ای با حجم 250 نفر از میان افراد روستاهای شهرستان رشت انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل: مطالعات کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات تحقیق و سپس پژوهش های میدانی از طریق مشاهده و پرسشنامه می‌باشد. جامعه آماری، روستاییان ساکن روستاهای شهرستان رشت هستند. در این پژوهش به منظور بررسی هویت کالبدی از روش میانه‌یابی به روش کریجینگ استفاده شده است. بعبارتی روش تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر آمار فضایی می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است الگوی توزیع فضایی متغیرهای هویت کالبدی در روستاهای شهرستان رشت به صورت خطی (شمالی- جنوبی) است به این معنی که روستاهای واقع در مناطق جنوب، مرکز و شمال از وضعیت مطلوب تری برخوردار می باشند به مراتب هر چه به سمت غرب و شرق کشیده می شود الگوی خطی از بین رفته به به صورت لکه هایی نمایش داده می‌شوند که از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشند.

    کلیدواژگان: طرح هادی، توسعه کالبدی، کریجینگ، توزیع فضایی
  • صابره صلاح کار *، حمید جعفری، کتایون علیزاده صفحات 13-22

    برای کشورهایی مانند ایران، درآمدهای نفتی نوعی رانت اقتصادی تلقی می شود که فاقد هرگونه اثرات القایی مستقیم از لحاظ بالا بردن سطح تولید در اقتصاد است. در حالیکه صنعت گردشگری به صورت زنجیروار با برخی از فعالیت های اقتصادی وابستگی دوسویه دارد و رونق آن، از لحاظ افزایش درآمدها در اقتصاد کشور میزبان تاثیر بسزایی می گذارد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثرات گردشگری در افزایش درآمد روستاهای مورد مطالعه می باشد که به شیوه پیمایشی و توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق ساکنان 7روستای منتخب گردشگرپذیر از دو بخش سیاهکلرود و اوشیان بخش چابکسر شهرستان رودسر می باشند که براساس فرمول کوکران 331نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انجام گرفته است. پرسشنامه مهمترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر است که روایی آن از سوی متخصصان فن مورد تایید قرار گرفته و پایایی ابزار تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94% به تایید رسیده است نتایج به دست آمده از آزمون علامت و فریدمن، افزایش درآمد روستاییان با میانگین 79/3 و انحراف معیار 51/0 را تبیین نمود.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، درآمد، چابکسر، شهرستان رودسر
  • سیده محدثه حاتمی شاه خالی، آی تک داوری صفحات 23-33

    می توان گفت مانند دیگر فعالیت های خودجوش بشر، کارآفرینی که منجر به ارتقاء کیفیت زندگی و بهزیستی شود، از اهمیت بالایی برخوردار است. در مسیر توسعه و ارتقاء سطح کارآفرینی عوامل اثرگذاری نقش دارند ضمن اینکه در مقابل این عوامل موانع و چالش هایی نیز پیش روی کارآفرینان وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی این عوامل و مطالعه عناصر اثرگذار می باشد. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی است و می توان از نتایج تحقیق در مناطق دیگر نیز بهره برد و به لحاظ روش انجام کار، توصیفی_ تحلیلی می باشد. در این پژوهش جهت استخراج داده های پرسشنامه ها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است و برای آزمون فرضیه ها از روش تک نمونه ای استفاده شده است. پژوهش حاکی از این مطلب است که رابطه معناداری بین عوامل نهادی و سازمانی، عوامل اقتصادی، عوامل مدیریتی، عوامل اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی و ارتقاء سطح کارآفرینی در روستاهای مورد مطالعه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارتقاء کارآفرینی، گردشگری، مناطق روستایی، محیط زیست، استان آذربایجان شرقی
  • سید عطاالله حسینی، روح الله کوکبی اصل، احسان عبدی صفحات 35-46

    هدف از این تحقیق مقایسه مشخصات هندسی جاده با مقادیر استاندارد ساخت جاده در منطقه حفاظت شده ی تنگ سولک واقع در شهرستان بهمیی (استان کهگیلویه و بویراحمد) می باشد. این منطقه دارای ارزش گردشگری، تفرجی و جاذبه های طبیعی واقع در جنگلهای زاگرس جنوبی میباشد. در این تحقیق ابتدا موقعیت جاده موجود، با استفاده از GPS برداشت شده و روی نقشه توپوگرافی پیاده شد. طبقه بندی شیب دامنه انجام و در هر طبقه شیب 11 نمونه به صورت تصادفی انتخاب شد. در قدم بعدی اندازه‌های برداشت شده با مقادیر استاندارد موجود در نشریه های سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور (131و 161) مورد مقایسه قرار گرفت. عرض سواره-رو و حریم ساختمانی جاده بر اساس آمار تحلیلی و سایر مشخصات هندسی جاده بر اساس آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای برداشت نمونه های خاک از هر کدام از طبقات شیب دامنه به صورت تصادفی یک نمونه خاک جهت تشخیص بافت خاک انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون T یکطرفه، همبستگی پیرسون و در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که عرض سواره رو و حریم ساختمانی جاده در طبقات شیب 10-20، 40-50، 50-60 و 60< درصد از حد استاندار پایین تر و اختلاف معنی دار بود (p<0.01) و در دیگر طبقات شیب دامنه اختلاف معنی داری نشان نداد. تجزیه و تحلیل آمار توصیفی نشان داد 15 درصد از شیب دیواره های خاکبرداری و خاکریزی بیشتر از مقدار استاندارد آن بود. نتایج آزمایش بافت خاک به روش طبقه بندی متحد نشان داد منطقه مورد مطالعه دارای بافت لای- رسی می باشد.

    کلیدواژگان: جاده جنگلی، مقادیر استاندارد، حریم ساختمانی جاده، زاگرس جنوبی
  • محمدامین خراسانی*، حمید افشاری، علی محمدی صفحات 47-60

    داشتن کیفیت زندگی مطلوب همواره آرزوی بشر بوده و هست. کیفیت زندگی در محیط های روستایی به عوامل زیادی از جمله اشتغال، درآمد مناسب، دسترسی به خدماتی مانند آموزش و بهداشت، سلامت، امنیت اجتماعی وابسته است به طوری که عواملی مانند تراکم کم سکونتگاه های روستایی، کاهش اشتغال و درآمد در بخش کشاورزی، راه های ارتباطی و شبکه حمل و نقل نامناسب و ناکارآمد، اجرای سیاست های لازم برای بهبود کیفیت زندگی روستایی را پیچیده تر کرده است. با این دیدگاه هدف پژوهش حاضر، مطالعه ومقایسه شاخص های کیفیت زندگی قبل از اسکان و حضور در محیط زیست عشایری و بعد از اسکان در روستای آزادگان پس از وقع سیلاب است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای- میدانی (پرسشنامه) و جستجو در پایگاه های اینترنتی است. که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری t نرم افزار SPSS استفاده شده است .یافته های تحقیق نشان می دهد که شاخص های کیفیت زندگی قبل و بعد از اسکان در روستای آزادگان با سطح معناداری کمتر از 05/0 درصد اثرات مثبتی در روستای آزادگان نداشته است. همچنین، نتایج نشان داد مولفه های اشتغال و درآمد در روستای آزادگان واقع در شهرستان جیرفت بر اشتغال زایی برای روستاییان تاثیر مثبتی نداشته است که میزان درآمد با ماندگاری گروه های شغلی در روستای آزادگان با سطح معنی داری بیشتر از 99 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های محیطی، اسکان عشایر، روستای آزادگان
  • سعید هاشمی، فاطمه عباسی، نسیبه حاجیلری* صفحات 61-73

    به تازگی ، غشاهای لاملار دو بعدی به دلیل استحکام مکانیکی ، اندازه منافذ قابل تنظیم ، کارایی بالا و پردازش آسان آن ها، توجه جهانی محققان را به خود جلب کرده اند .مواد دوبعدی MXenes که به‌عنوان نانوصفحات فلزی عامل دار شده کاربیدی/نیتریدی نیز شناخته می‌شوند، قابلیت استفاده در کاربردهای مختلفی همچون خازن‌ها و باتری‌های یونی برای ذخیره‌سازی انرژی، کاتالیزورها، غشاهای تصفیه آب فاضلاب و جداسازی یون‌های سنگین فلزی دارند. در دهه اخیر، مطالعات وسیعی در جهت بهبود و کاربردپذیری غشاهای جاذب فلزات سنگین با کمک MXenes و کمپلکس‌های آن صورت گرفته است. با توجه به چالش‌هایی که آلاینده‌های زیست‌محیطی برای طبیعت و جانداران اعمال می‌کنند، اهمیت یافتن راه‌کارهای جذب و حذف آلاینده‌ها مورد توجه قرار دارد. در این مقاله ، پس از معرفی MXenes و ساختارهای متنوع آن، مطالعات انجام گرفته اخیر در زمینه تصفیه فاضلاب و تصفیه پسماندهای هسته‌ای با کمک MXenes و ترکیبات آن در کنار خواص آنتی باکتریالی آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: MXene، نانوصفحات دوبعدی، آنتی باکتریال، تصفیه فاضلاب
  • زینب سجودی، سید مهدی هاشمی شاهدانی * صفحات 75-87

    شبکه‌های آبیاری وظیفه توزیع و تحویل آب کشاورزی را به عهده دارند لذا بهبود عملکرد آن‌ها کاهش تلفات و افزایش راندمان توزیع آب را به همراه داشته و در نتیجه بهبود بهره‌وری آب را منجر می‌شود. بررسی عملکرد بهره‌برداری شبکه‌های آبیاری به‌منظور انجام برنامه‌ریزی و بهبود شبکه‌ها و سامانه‌های‌ آبیاری امری ضروری می‌باشد. اولین هدف از ارزیابی تعیین میزان تلفاتی است که در فرآیند توزیع و تحویل آب کشاورزی در شبکه کانال‌های آبیاری رخ می‌دهد. تلفات در سیستم‌های انتقال و توزیع آب کشاورزی به دو دلیل اصلی رخ می‌دهد: نشت و عملکرد نامناسب سازه‌های کانال که باعث ایجاد تلفات بهره‌برداری می‌شود. عوامل مختلفی از جمله رشد علف‌های هرز در کانال‌ها، تجمع رسوب در کانال‌ها، تجمع زباله در کانال‌ها، ترک‌خوردن پوشش کانال، خرد شدن یا جابه‌جایی قطعات بتن در کانال‌ها، تخریب به دلیل کیفیت نامناسب مصالح و عدم وجود دانش کافی بهره برداری در سطح کلان و خرد تصمیم گیران آب کشور سبب افزایش تلفات در سامانه های توزیع و تحویل کشاورزی هستند. عوامل تاثیر گذار در بهره‌برداری شبکه‌ها شامل انجام منظم فرایند نگهداری سالانه و نحوه عملکرد اپراتور‌های مستقر در شبکه برای تنظیم به موقع و صحیح سازه‌های آبگیر به منظور جلوگیری از شرایط هیدرولیکی ناپایدار در کانال‌های اصلی و فرعی هستند که می‌توان با سرمایه‌گذاری لازم برای آموزش اپراتور‌ها و تیم‌های مدیریتی و بهره‌برداری در شبکه‌های آبیاری، حجم قابل توجهی از تلفات بهره‌برداری را کاهش داد. در این مطالعه به بررسی و جمع‌بندی نتایج مطالعات انجام شده در رابطه با تعیین راندمان‌های انتقال و توزیع در شبکه‌های آبیاری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آبیاری، انتقال، تلفات، توزیع، کانال
  • سعید پورکریم*، فریبا استوار، کامران تقوی صفحات 89-103

    در این مطالعه، فرآیند بیولوژیکی هوازی به روش بیوراکتور بستر محترک (MBBR) جهت تصفیه فاضلاب صنایع شوینده مورد بررسی قرار گرفت. میانگین COD و LAS در فاضلاب خام به ترتیب mg/L 10231 و mg/L 210 بود. در این مطالعه، سه غلظت مختلف LAS (mg/L 210، 500 و 1000) به منظور تعیین کارایی کل سیستم در حذف COD و LAS استفاده شد. نسبت BOD5/COD پس از پیش تصفیه از 2/0 در فاضلاب خام به 45/0 افزایش یافت. در سیستم MBBR در راکتور 1 با 36 ساعت زمان ماند هیدرولیکی (HRT) بالاترین راندمان حذف به ترتیب برابر 41/93 % و 95 % برای COD و LAS بدست آمد. در راکتور 2 نیز با شرایط مشابه با HRT برابر 36 ساعت، بالاترین راندمان حذف برای COD و LAS به ترتیب برابر 20/94 % و 99/99 % حاصل شد. با تغییرات مقدار هوای تزریقی از L/min 30 به L/min 50 و سپس L/min 70، راندمان حذف در مقدار تزریق هوا به L/min 50 افزایش یافت. بررسی‌های سرعت بارگذاری بار آلی (OUR) نیز کاهش مقدار ویژه مصرف اکسیژن از حدود mg O2/gr MLSS .hr 11 در ابتدای دوره بهره برداری به حدود mg O2/gr MLSS .hr2 در انتهای دوره را نشان داد. این مطالعه نشان داد که با فرآیند MBBR می تواند استانداردهای خروجی محیط زیست برای صنایع شوینده را تامین کرده و به عنوان روشی کارآمد در تصفیه پساب صنایع شوینده بکار رود.

    کلیدواژگان: دترجنت، لاینر الکیل بنزن سولفونات، اکسیداسیون شبه فنتون، MBBR، فاضلاب شوینده
  • آرمان ساعی *، علیرضا پرداختی صفحات 105-117

    در این مقاله ارزیابی ریسک سلامت (ریسک سرطانزایی و غیر سرطانی) از طریق استنشاق ترکیبات آلی موجود در هوای شهر خرم آباد مورد بررسی قرار میگیرد. این تر کیبات شامل بنزن ، تولوین ،اتیل بنزن ، زایلن ها (BTEX) و هگزان نرمال می باشد. برای بررسی میزان ریسک ابتدا دو سناریو ی مختلف براساس میزان مواجهه افراد با ترکیبات آلی مورد بحث و مدت زمان تنفس افراد، تعریف گردید . سپس میزان متوسط دریافت CDI یا تنفس آلاینده های مذکور درطول عمر براساس سناریو های دوگانه در مناطق 11 گانه شهر خرم آباد استخراج گردید. میزان ریسک سرطانزایی برای ترکیبات بنزن و اتیل بنزن و همچنین میزان ریسک غیر سرطانی برای تمامی آلاینده های موزد بحث درهردو سناریو محاسبه گردید و مورد بحث و نتیجه گیری قرار گرفت. لازم به ذکر است که با توجه به حجم بالای محاسبات و به جهت سهولت و دقت در دریافت نتایج حاصله ، برنامه نویسی در محیط نرم افزار EXCEL انجام شد و نتایج اولیه و نهایی مستقیما از این روش محاسبه گردید و نمودارهای لازم نیز ترسیم گردید . براساس محاسبات انجام شده، ریسک سالیانه و ریسک کل سرطانزایی استنشاق آلاینده های مورد بحث درهوای سح شهر خرم آباد برای سناریوی اول به ترتیب برابر با 1.51 E-06 و 5.65 E -01 نفر در سال می باشد. همچنین ریسک سالیانه و ریسک کل برای سناریوی دوم به ترتیب برابر با 6.19 E-07 و 2.31 E-01 نفر در سال است. علاوه بر این میزان اندیس ریسک غیر سرطانی برای استنشاق ترکیبات الی مذکور موجود در هوای شهر خرم آباد ، برای سناریوهای اول ودوم به ترتیب 3.389 و 0.594 می باشد

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، سرطانزایی، غیر سرطانی، ترکیبات آلی فرار، هوای شهر
  • علی ریعان محصصی*، حسن درمانی کوهی، رضا ناصری هرسینی، حامد کیومرثی صفحات 119-128

    هدف از انجام این آزمایش ارزیابی اثرات سطوح مختلف بخش های هوایی دانه های گیاه زنیان (Trachyspermum ammi) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی بود. در این آزمایش از 160 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 در یک طرح کاملا تصادفی در4 تیمار و 4 تکرار و در هر تکرار 10 پرنده به مدت 42 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (جیره پایه بدون افزودنی)، 2) جیره پایه + 2/0 درصد پودر زنیان، 3) جیره پایه + 4/0 درصد پودر زنیان و 4) جیره پایه + 6/0 درصد پودر زنیان. نتایج به دست آمده نشان دادند که تاثیر سطوح 2/0 و 4/0 درصد در انتهای دوره آزمایش روی میانگین افزایش وزن، مصرف خوراک و بازده خوراک در مقایسه با شاهد از نظر آماری غیر معنی دار بود. همچنین اثر گیاه دارویی زنیان روی خصوصیات لاشه جوجه ها، به استثنای وزن نسبی لاشه، غیرمعنی دار بود. برای فراسنجه های خونی نیز اثرات مربوط به گیاهان دارویی در غالب موارد غیرمعنی دار بود. در مقابل، غلظت LDL و کلسترول پلاسما با افزایش سطح مصرف پودر زنیان به طور معنی داری کاهش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، مبنی بر حفظ عملکرد پرنده در سطوح مشابه گروه شاهد و از سوی دیگر بهبود الگوی متابولیت های لیپیدی خون، می توان بیان داشت دانه زنیان می تواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک های محرک رشد در راستای بهبود سلامت و برطرف کننده مشکلات زیست محیطی در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، خصوصیات لاشه، دانه زنیان، عملکرد، فراسنجه های خونی
  • رسول باقرآبادی صفحات 129-142

    امروزه افزایش و توسعه شهرنشینی، فعالیت های صنعتی و مصرف سوخت های فسیلی آلودگی هوا را در شهرهای بزرگ افزایش داده است. یکی از شاخص های آلودگی هوا دی اکسید نیتروژن است. در این مقاله به مطالعه روند تغییرات غلظت دی اکسید نیتروژن مربوط به تروپوسفر در شهر کرمانشاه در بازه زمانی 1385 تا 1397 ارایه شده است. در این مطالعه غلظت ماهانه دی اکسید نیتروژن بدست آمده نشان می دهند بیشترین مقدار دی اکسید نیتروژن در فصل زمستان و کمترین مقدار در تابستان اتفاق می افتد. به طوریکه بیشترین مقدار دی اکسید نیتروژن در ماه دی و کمترین مقدار آن در ماه خرداد اتفاق می افتد شرایط هواشناسی می تواند شدت آلودگی دی اکسید نیتروژن تروپوسفری و گستردگی آن را بیشتر کند. نتایج غلظت دی اکسید نیتروژن تروپوسفری با پارامترهای هواشناسی نشان دادند ضریب همبستگی پیرسون دی اکسید نیتروژن با باد و دمای سطحی به ترتیب رابطه معکوسی دارد همچنین همبستگی پیرسون دی اکسید نیتروژن با بارش رابطه مستقیمی دارد که نشان می دهد با افزایش سرعت باد غلظت دی اکسید نیتروژن کاهش می یابد برای پایش دی اکسید نیتروژن از سنجنده OMI استفاده شد. در این مطالعه دی اکسید نیتروژن با استفاده از سنجنده OMI در دو ماه فوریه و جولای 2016 نشان داد که در ماه فوریه مقدار دی اکسید نیتروژن بیشتر و در ماه جولای این مقدار کمتر است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شهر کرمانشاه، دی اکسید نیتروژن، پارامترهای هواشناسی، OMI
  • سیده نسرین غزنوی صفحات 143-154

    در این مطالعه به منظور برآورد دقیق حجم، میزان افت چوب استحصالی، زی توده، ترسیب کربن و استخراج معادلات آلومتریک گونه های ممرز و خرمندی تعداد 17 اصله درخت از هر یک از گونه های یاد شده در پارسل 729 از سری هفت حوضه شماره یک جنگل های آستارا انتخاب و پس از اندازه گیری قطر و ارتفاع با استفاده از معادله حجم، حجم یابی شدند. سپس درختان منتخب قطع و مجددا تجدید حجم شدند. نهایتا پس از تبدیل گرده بینه به قطعات کوچکتر قابل حمل توسط قاطر مجددا حجم چوب استحصالی اندازه گیری و با آزمون تجزیه واریانس مقایسه آماری شدند. همچنین پس از توزین وزن تر مجموع قطعات، نمونه های دیسک چهار سانتی متری از محل برابر سینه درختان برداشت و پس از توزین وزن اولیه و خشک کردن نمونه ها در آون در دمای 80 درجه زی توده نمونه ها محاسبه شد. ترسیب کربن نمونه ها نیز با روش احتراق در کوره الکتریکی انجام و مقادیر زی توده و ترسیب کربن به کل درختان تعمیم داده شد. معادلات آلومتریک زی توده دو گونه مورد بررسی نیز با استفاده از رابطه نمایی استخراج شد. بر اساس نتایج، میانگین افت چوب استحصالی ممرز و خرمندی به ترتیب 42 و 32 درصد برآورد شد. مجموع اندوخته کربن و دی کسید کربن ترسیب شده توسط دو گونه نیز به ترتیب 60 و 220 تن در هکتار برآورد شد. بعلاوه معادلات آلومتریک استخراج شده ضریب تبیین بالایی (9/0<) را در مورد هر دو گونه ارایه نمودند. نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده افت بالای چوب استحصال و دقت بالای معادلات آلومتریک استخراج شده در برآورد زی توده گونه های مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: بهره برداری، ترسیب کربن، جنگل های هیرکانی، گرده بینه، گیلان
|
  • mohammadali rahimipour sheikhani nejad, habib mahmoodi chenari, Seyyedeh Fatemeh Emami *, farzaneh nasiri jan agha Pages 1-12

    Eliminate deprivation and rural development, one of the programs on the agenda is the implementation of the rural master plan to provide equitable facilities through physical transformation of the village, creating facilities it has been social-productive, providing public services and improving the housing of the villagers. The effects of conductor designs are limited to changes in physical texture and less attention is paid to the economic factor in its implementation. The purpose of this study is to investigate the role of pilot projects in the development of physical development and identification of living space from the perspective of residents. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical approach, which has been done with a sample of 250 people from rural areas in Rasht. Data collection tools in this study included: library studies to collect information related to research literature and then field research through observation and questionnaires. The statistical population of the study is the villagers living in the villages of Rasht city. In this study, the correlation method by Kiiging method has been used for physical identity. In other words, the data analysis method is based on spatial statistics. The results indicate that the pattern of spatial distribution of physical identity variables in the villages of Rasht city is linear (north-south), which means that the villages located in the south, center and north are in a more favorable situation.

    Keywords: conductor design, physical development, kriging, spatial distribution
  • sabere salahkar*, Hamid Jafari, Katayon Alizadeh Pages 13-22

    t For countries like Iran, oil revenues are considered an economic rent that does not have any direct inductive effects in terms of raising the level of production in the economy. While the tourism industry is chained to some economic activities and its prosperity, in terms of increasing revenues in the economy of the host country has a significant impact. The main purpose of this study is to investigate the effects of tourism on increasing the income of the studied villages, which has been done by survey and descriptive-analytical methods. The statistical population of the study is the residents of 7 selected tourist villages from Siakhlorud and Oshian districts of Chabaksar district of Rudsar city, which according to Cochran's formula, 331 people have been done using stratified sampling method. Questionnaire is the most important data collection tool in the present study, the validity of which has been confirmed by technical experts and the reliability of the research tool has been confirmed using Cronbach's alpha coefficient of 94%. Explained with a mean of 3.79 and standard deviation of 0.51.

    Keywords: rural tourism, income, agile, Rudsar city
  • Mohadese Hatami shah khali*, Itak Davari Pages 23-33

    It can be said that like other spontaneous human activities, entrepreneurship that leads to improving the quality of life and well-being is of great importance. Influential factors play a role in the development and promotion of entrepreneurship, while there are obstacles and challenges for entrepreneurs. The purpose of this study is to identify these factors and study the effective elements. This research is applied in terms of purpose and the results of research in other areas can be used and in terms of the method of work, it is descriptive-analytical. In this research, SPSS software has been used to extract the questionnaire data and a one-sample method has been used to test the hypotheses. The research indicates that there is a significant relationship between institutional and organizational factors, economic factors, managerial factors, social, environmental and cultural factors and the promotion of entrepreneurship in the studied villages.

    Keywords: Entrepreneurship promotion, Tourism, Rural areas, Environment, East Azerbaijan province
  • AtaOllah Hosseini, RuhOllah Kokabi Asl, Ehsan Abdi Pages 35-46

    The aim of this study is to compare the road geometric characteristics with road construction standard values in Tang-e-Sulak protected area located in Bahmiy (Kohgiluyeh and Boyerahmad province). This region has the value of tourism, recreation and natural attractions located in the forests of the South Zagros. First, the existing road location was taken using GPS and then placed on a topographic map. In the next step, the slopes were graded (from 0-10, 10-20, 20-30, 30-40, 40-50, 50-60 and > 60 percent), then 11 samples were randomly selected on each slope. In the next step, the size of the samples was compared with the standard values Available in the publications of the Management and Planning Organization of the country (Booklet No. 131 and 161). The width of the running surface and path of the way were analyzed on the basis of analytical and other road geometric characteristics based on descriptive statistics. To collect soil samples from each of the slopes’ grades, a soil sample was selected to detect soil texture randomly. Data analysis was done by T-test and Pearson correlation in SPSS 22. The results show that the width of the road and the construction area of the road on the slopes 10-20, 40-50, 60-50, and 60 were less than the standard values and it was statistically significance (P<0.01), and in other slopes, there wasn’t any significant differences.Analytical descriptive statistics showed that the average slope of excavation and embankment walls is 15% higher than the standard value. The results of soil texture analysis by unified classification method showed that the study area has a silty- clay texture.

    Keywords: Forest road, Standard Values, Path, Southern Zagros
  • MohammadAmin Khorasani*, Hamid Afshari, Ali Mohammadi Pages 47-60

    Having a good quality of life is always a human desire. Quality of life in rural areas depends on many factors such as employment, adequate income, access to services such as education and health, health and social security. So that, factors such as low density of rural settlements, reduced employment and income in the agricultural sector, inadequate and inefficient communication routes and transportation networks have complicated the implementation of policies necessary to improve the quality of rural life. With this view, the purpose of this study is comparing the indicators of life quality before settlement and presence in the nomadic environment and after settlement in Azadegan village after the flood. The research method in this research is descriptive-analytical, based on library-field studies (questionnaire) and searching Internet sites that, in order to analyze the data, the t-test of SPSS software was used. The findings show that the quality of life indicators before and after settlement in Azadegan village with a significant level of less than 0.05% had no positive effects in Azadegan village. Also, the results showed that the components of employment and income in Azadegan village located in Jiroft city did not have a positive effect on job creation for the villagers; that the amount of income with the retention of occupational groups in Azadegan village with a significant level was more than 99%.

    Keywords: Quality of life, environmental indicators, nomad’s accomodation, Azadegan village
  • Saeed Hashemi, Fateme Abbasi, Nasibeh Hajilary* Pages 61-73

    With the increase of industries and industrialization of societies, water pollution has intensified and the need for water, wastewater and materials treatment processes has increased. In this regard, MXenes as a new group of two-dimensional materials, also known as carbide / nitride functionalized metal nanosheets, have attracted the global attention of researchers due to their unique properties and range of potential industrial applications. In this study, meanwhile examining the synthesis of MXene and introducing its various structures, it was found that MXene, due to the high specific surface area of plate structures, high hydrophilicity and proper regeneration creates a suitable combination for nitrate separation as well as inhibition of bacterial growth. Also, their use in removing dyes increases the stability of the membrane structure and prevents the agglomeration of particles. In addition, MXene can be well used in the separation of nuclear waste due to its high adsorption rate and good selectivity.

    Keywords: MXene, 2D nanosheets, Antibacterial Activity, wastewater treatment
  • Zeynab Sojoodi*, Mehdi Hasheemi Shahedani Pages 75-87

    Irrigation networks are responsible for the distribution and delivery of agricultural water, so improving their performance reduces losses and increases the efficiency of water distribution, and thus leads to improved water efficiency. Investigating the operation of irrigation networks is essential for planning and improving irrigation networks and systems. The first purpose of the assessment is to determine the amount of losses that occur in the process of distribution and delivery of agricultural water in the network of irrigation canals. Losses in agricultural water conveyance and distribution systems occur for two main reasons: leakage and improper performance of canal structures that cause operating losses. Various factors such as weed growth in canals, accumulation of sediment in canals, accumulation of garbage in canals, cracking of canal cover, crushing or moving of concrete parts in canals, destruction due to poor quality of materials and lack of sufficient knowledge of total operation and the wisdom of the country's water decision-makers is increasing losses in agricultural distribution and delivery systems. Factors influencing the operation of networks include regular annual maintenance process and the operation of network operators to timely and correctly adjust the catchment structures to prevent unstable hydraulic conditions in the main and secondary channels, which can be invested in training operators and teams. Management and operation in irrigation networks significantly reduced the volume of operation losses. In this study, the results of studies on the determination of conveyance and distribution efficiencies in irrigation networks have been reviewed and summarized.

    Keywords: Canal, Conveyance, Distribution, Irrigation, Losses
  • Saeed pourkarim*, Fariba Ostovar, Kamran Taghavi Pages 89-103

    In this study, the aerobic biological process was investigated by the moving bed bioreactor (MBBR) method for detergent industries wastewater treatment. The mean of COD and LAS were 10231 mg/L and 210 mg/L in raw wastewater, respectively. In this study, three different concentrations of LAS (210, 500, and 1000 mg/L) were used to determine the whole system's efficiency in removing COD and LAS. The BOD5/COD ratio increased from 0.2 in raw wastewater to 0.45 after pretreatment using coagulation and flocculation methods. In the MBBR system in reactor 1 with 36 hours of hydraulic rate time (HRT), the highest removal efficiencies of 93.41% and 95% were obtained for COD and LAS, respectively. In Reactor 2 with similar conditions, with HRT equal to 36 hours, the highest removal efficiencies of 94.20% and 99.99% for COD and LAS were obtained, respectively. By changing the amount of injected air from 30 L/min to 50 L/min and then 70 L/min, the removal efficiency increased in the amount of air injected about 50 L/min. Organic charge loading (OUR) studies also showed a reduction in specific oxygen consumption from about 11 mg O2/gr MLSS.hr at the beginning of the operation period to about 2 mg O2/gr MLSS.hr at the end of the period. This study showed that the MBBR process can meet the environmental output standards and be used as an efficient method in detergent industry wastewater treatment.

    Keywords: Detergent, Alkyl benzene sulfonate liner, Fenton-like oxidation, MBBR, Detergent wastewater
  • Arman Saei*, Alireza Pardakhti Pages 105-117

    In this research, carcinogenic and non-carcinogenic risk assessment is investigated by inhalation volatile organic components in the ambient air of Khorramabad. These compounds include benzene, ethylbenzene, toluene, xylenes (BTEX) and normal Hexane. First, two different scenarios were defined to assess the risk, based on the exposure of people to the volatile organic compounds and the duration of respiration. Then, the average amount of intake CDI or chronic daily intake due to respiration of mentioned pollutants during life was extracted based on dual scenarios in 11 areas of Khorramabad city. The carcinogenic risk for benzene and ethylbenzene compounds as well as the non- carcinogenic risk for all pollutants were measured and discussed in both scenarios. It should be noted that due to the high number of calculations and ease and accuracy in results, programming was done in excel software and the initial and final results were calculated directly from this method and the necessary diagrams were drawn. According to the calculation, the annual risk and the total risk of carcinogenicity of inhaling the pollutants in the ambient air of Khorramabad for the first scenario are equal to 1.51 E -06 and 5.65 E-01 people per year, respectively. Also, the annual risk and the total risk for the second scenario are 6.19E-07 and 2.31 E-01 per year, respectively. In addition, the non- carcinogenic risk index for inhalation of these compounds in the ambient air of Khorramabad is 3.898 and 0.594 for the first and second scenarios respectively

    Keywords: Carcinogenic risk. BTEX, Non -carcinogenic, Volatile components, Ambient air
  • Ali Reyan Mohasesi *, Hasan Darmani Koohi, Reza Naseri Harsini, Hamed Kioumarsi Pages 119-128

    The purpose of this experiment was to evaluate the effects of different levels of powdered dried aerial parts of Ajowan (Trachyspermum ammi) seeds on the performance and carcass traits of broiler chicks. In this experiment one hundred and sixty one-day-old broiler chicks (Ross 308) were used in a completely randomized design with 4 treatments and 4 replicates (with 10 birds each). The experimental treatments included: 1) control group (without additive2) basal diet + 0.2% Ajowan powder, 3) basal diet + 0.4% Ajowan powder, and 4) basal diet + 0.6% Ajowan powder. Results showed that the levels of 0.2 and 0.4 % had no significant effect on daily weight gain, food intake and feed efficiency. Except for carcass weight, Ajowan had no significant effect on carcass characteristics. For blood parameters, the effects of Ajowan, in most cases, were non-significant. In contrast, plasma LDL and cholesterol concentrations decreased significantly with increasing levels of Ajowan powder. According to the obtained results, based on maintaining the bird's performance at the same levels as the control group and on the other hand improving the pattern of blood lipid metabolites, it can be said that Ajowan can be a good alternative to the growth-promoting antibiotic to improve health and solve the environmental problems in this area.

    Keywords: Ajowan, Stimulant antibiotics, Poultry, Environmental problems
  • asoul Bagherabadi Pages 129-142

    Nitrogen dioxide is not only a potential air pollutant in urban and industrial area but it is a photochemical smog precursor and pollutant ozone. Urban area has high tropospheric concentrations and close to the earth surface. Nitrogen dioxide has a great impact on human health and its increase in the air causes many diseases. Therefore, monitoring the amount of nitrogen dioxide and its changes is one of the important issues in metropolitan management. Considering the importance of nitrogen dioxide in air pollution, tropospheric nitrogen dioxide concentration with meteorological parameters the trend of changing the tropospheric nitrogen dioxide using OMI sensor in the period 2006 to 2019 has been investigated in this research. OMI sensor images placed on the Aura satellite are used to study nitrogen dioxide in the troposphere layer. The results showed that the highest amount of nitrogen dioxide occurred in the cold months of the year and the lowest amount occurred in the warm months of the year. Meteorological conditions can increase the severity of tropospheric nitrogen dioxide pollution and spread it further. The results of tropospheric nitrogen dioxide concentration with meteorological parameters showed that the correlation coefficient of Pearson nitrogen dioxide is inversely related to wind speed, horizontal visibility and surface temperature respectively. Also, Pearson correlation of nitrogen dioxide is directly related to relative humidity.

    Keywords: Air pollution, Kermanshah, NO2, Meteorological parameters, OMI
  • Seyedeh Nasrin Ghaznavi* Pages 143-154

    The study of wood loss is a scale to increase the efficiency of harvesting and biomass and carbon sequestration are indicators to determine the environmental performance of tree species. In the current study number of 17 trees of hornbeam and date-plum species (34 trees for both species) in parcel 729 of the series seven of the watershed number one of Astara forests were randomly selected and after measuring the diameter and height their volume measured, using volume equation. The selected trees were then fallen and the volume of trees measured again. Finally, after converting trees trunk into smaller portable parts by mules, the volume of extracted wood was measured again and statistically compared with analysis of variance. Also, after weighing the fresh weight of the total parts, 4 cm disc samples were taken from the diameter in breast height of the trees and after weighing the initial weight and drying the samples in the oven at 80 ° C, the samples biomass were calculated. The carbon stock of the samples was measured by the burning method in an electric kiln and the amounts of biomass and carbon sequestration were generalized to all trees. The allometric equations of the biomass of the two species were also extracted using the exponential function. Based on the results, the average loss of hornbeam and date-plum wood was estimated to be 42% and 32%, respectively. The total reserves of carbon and carbon dioxide deposited by the two species were estimated at 60 and 220 tons per hectare, respectively. In addition, the extracted allometric equations provided a high coefficient of explanation (>0.9) for both species. The results of the present study show the high loss of extracted wood and the high accuracy of the extracted allometric equations in estimating the biomass of the studied species.

    Keywords: Harvesting, carbon sequestration, Hyrcanian forests, log, Guilan